En 44-åring historia

Vem var rydberg?

Namnet Rydbergs Bygg kommer ifrån grundaren och byggmästaren Rolf Rydberg. Rolf föddes 1937 i lilla staden Nyköping och var under hela sitt liv en sann hantverkare.

Det dröjde dock till år 1971 innan hans första verksamhet, det som idag heter Rydbergs Bygg, tog sina första steg. Rolf hade då hunnit bli 35 år gammal, samlat på sig gedigen kunskap och tyckte att det skulle vara roligare att jobba åt sig själv. Namnet Rydbergs Byggservice antogs och kontoret placerades i hans privata villa belägen på Ekebybacken i Bergshammar utanför Nyköping.

Det tog några år men stadigt byggde han upp en nöjd kundkrets bestående av både
privatpersoner och företag. I mitten av 70-talet lyckades han generera viktiga kunder som SAAB, Volvo, Nyge verken och Sörmlands Nyheter. Detta gjorde att han kunde anställa sina tre första snickare. Rydbergs började växa!

1978 – En bolagsgrupp bildas

I slutet av 70-talet gick Rydbergs Byggservice samman med Wettergrens Tak samt det anrika plattsättningsföretaget Edvin Nilson & Son. Bolagen behöll sina namn men fick istället tre ägare. Rolf Rydberg, Hans Andersson och Hasse Nilson. Med anledning av sammanslagningen flyttade de till gemensamma lokaler på Företagsvägen i Nyköping. Fusionen skapade fördelar för alla tre, gjorde att volymen ökade och som mest hade Rydbergs runt 15 medarbetare runt 1985.

Dock dröjde det ytterligare en tid innan några större volymer uppstod. Slutet av 80-talet samt början av 90-talet kännetecknades av lågkonjunktur likt resten av landet. Situationen
komplicerades ytterligare av en kraftig eldsvåda som totalförstörde kontoren på Arnö och därmed var fastigheten tvungen att uppföras på nytt.

Starten för moderna Rydbergs Bygg

1995 var året då Inge Tallberg köpte in sig i Rydbergs. Dåvarande ägarna Hasse Nilson och Hasse Andersson slutade pga. av pension och sålde sina andelar. Inge var i 35-års åldern och hade därmed ett stort engagemang och driv och intresse för företagsutveckling. Detta bidrog synnerligen till företagsgruppens senare tillväxt. Tillsammans med dåvarande 60-åriga Rolf som mentor ändrade Rydbergs inriktning. Industriprojekt blev huvudfokus med beställare som t.ex. SSAB med flera som viktiga kunder. Detta gjorde att volymen uppnådde nya höjder och att personalstyrkan kunde öka återigen.

Ett nytt millenium

I början av 2000-talet var Rolf i pensionsåldern och sålde därmed också sina aktier till Inge. Med åren fick även bolagsgruppen ett tydligare ledarskap med Inge Tallberg som VD för Rydbergs Bygg .Med detta blev Inge och hustrun Margareta ensamma ägare för RydbergsBygg.

Vem är då Inge Tallberg?

Inge Tallberg föddes 1959 uppe i Boden men flyttade ner till Nyköping vid sex års ålder
tillsammans med sina föräldrar och sina tre syskon. I mitten av 80-talet arbetade Inge som
takläggare och träarbetare på just Rydbergs Bygg. Han fattade tycke för både företaget och ledningen redan då.

Efter en ovanligt kall och blåsig vinterdag, arbetandes högt uppe på ett tak, bestämde han sig för att gå vidare i livet. Han ville göra något mer! På kvällstid började han därför studera till byggnadsingenjör vid skolor i Norrköping och Härnösand. Det var flera tuffa år men väl hemma fann han trygghet hos sin blivande fru Margareta och sina sex barn.

Efter utbildningen jobbade Inge flera år som arbetsledare på BPA, (Nuvarande PEAB) där han lärde sig mycket om hur de stora rikstäckande byggbolagen jobbade. Likt Rolf Rydberg fanns dock även här den starka lusten att driva sitt egna företag och han fick sin chans 1995… Ett erbjudande dök då upp om att återvända till sin gamla arbetsplats som delägare. Skulle han våga ta steget så var enda chansen att göra det när Sverige befann sig i lågkonjunktur och Rydbergs fortfarande var ett litet företag. Efter långt övervägande tog han chansen och tackade ja!

Rydbergs expanderar

I mitten av 2000-talet kom åren Inge väntat på. Konjunkturen blommar och företaget lyckades också följa med uppåt. Mycket tack vare de duktiga medarbetare Rydbergs lyckades locka till sig genom åren. Många är värda att nämnas men en stark profil var bland annat Bo Lenander som var Inges högra hand och avdelningschef i många år.

Följande år hände det mycket hos Rydbergs Bygg. Namnet ”Byggservice” försvinner och ersätts med ”Bygg” för att tydliggöra att även större projekt tillämpas. Det startades en egen-regi-avdelning som byggde hus på Gotland och senare öppnades det även ett avdelningskontor i Stockholm.

2006 blev Inge utsedd till ”Årets företagare i Sörmland” och senare även nominerad till Ernst and Youngs prestigefyllda pris: ”Entreprenur of the Year”. Som bevis för framgången blev Rydbergs ett så kallat ”Gasell-företag” 2008 och 2009. Inge blev även detta år utsedd till ”Årets mentor” och Rydbergs som företag vann även priset Guldnyckeln.

Efter 2010 började delägaren Margareta Tallberg ha en mer framträdande roll i företaget och medförde att ett nytt kapitel i Rydbergs historia började formas. Nästkommande år fick personalfrågor, utveckling och värdegrund ett allt större fokus och gjorde att Rydbergs började ta plats som ett modernt byggföretag samt ta steget ifrån den konservativa historia man vanligtvis förknippar branschen med.

Idag har även äldsta sonen Conny kommit in som delägare i bolaget. Han har många år i
byggbranchen, både som hantverkare och byggnadsingenjör. Efter studier i Uppsala arbetade han på Bjerkings AB i några år innan han började i familjeföretaget. Conny har en gedigen utbildning och har verkat som entreprenadingenjör och projekt /inköpschef de senaste åren.

Conny kännetecknas av att vara ordningssam och struktuerad och ärlig med stor yrkesstolthet.

Läs gärna mer om vår värdegrund!

2004-08-01 004Rolf Rydberg
historia6_2Kempes, Nilson, Wettergrens och Rydbergs tält på drakbåtsfestivalen
brandenEfter branden som totalförstörde kontoret på Arnö
OLYMPUS DIGITAL CAMERA30-års julbileum!
ingeVänster: Inge är pojken i mitten med svart jacka. Höger: Inge 33 år

inge_margareta_5Ägare Inge och Margareta Tallberg

historiaInge ståendes i mitten. Detta är under sin tid som arbetsledare på BPA